Продължете към съдържанието

В ЧАСОВЕТЕ ПО РЕЛИГИЯ УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“ – РУСЕ ОТДАДОХА СВОЯТА ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ДЕЛОТО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

На 11 май православната църква почита паметта на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Делото им е оставило своя дълбок отпечатък върху всички етапи на героичен възход и съдбоносни падения в тринайсетвековната история на нашия народ.

В чест на празника бяха проведени часове по религия, посветени на делото на Светите братя. Учениците от третите класове на СУ „Йордан Йовков“ – Русе се запознаха с мотивите, вдъхновили Солунските братя при създаването, разпространението и отстояването на азбуката ни. Децата научиха, че основната сила, движила перото на Светите равноапостолни Кирил и Методий, е било желанието им да преведат свещените книги на Библията на разбираем за новопокръстените славянски народи език.

Преподавателят по религия – г-жа Жасмина Янева – по интересен и увлекателен за учениците начин ги запозна с буквите от първата българска азбука и им разказа историята на нейното създаване. Децата научиха и за учениците на Кирил и Методий, които продължили делото им и превели Божието слово, благодарение на което България станала една от първите държави в света, която чете свещените текстове на Библията на своя собствен език.

Всичко научено учениците претвориха в красиви рисунки, с които подредиха изложба в чест на празника.

" " " " " " " " " " " "