Продължете към съдържанието

Ден на професията в ПГДВА „Йосиф Вондрак“

        Ученици и ученици от всички специалности в ПГДВА „Йосиф Вондрак“  превърнаха гимназията в действащо предприятие за дизайн и изработване на проекти за мебели. В работилниците по тапицерство, дърворезба, полиграфия и арт студио, под ръководството на учители-специалисти се изработиха проекти за кухня, детска стая, хол. В ателиетата по рисуване бяха реализирани мечтите на ученици, специалност „Интериорен дизайн“, 8а на тема „Моята детска стая“, 9а клас –  „Дизайн на дневна с камина“. Младите специалисти от  10а клас изработиха проект на единични мебели като използваха материали по избор  и  работиха с глина, а 11а клас от хартия изработиха  макет по проект на единични мебели. Гимназистите от 8б и 9б  класове,  специалност „Мебелно производство“, дуална система на обучение,  разпознаваха дървообработващи ръчни инструменти,  дървообработващи електрически инструменти и изработиха сувенирни изделия от масивна дървесина- подложка за сервиране.

       В учебната работилница младите мебелистите от 10б и 11б класове, „Мебелно производство“,  присъстваха на демонстрация и бяха запознати с  професионални дървообработващи машини, режещи инструменти и сглобки, извършена от представител на фирма „Фестоол“ на дървообработващи машини.

        Учениците от 8в клас, специалност „Художествена резба“ се запознаха с видовете дървесина, подходяща за дърворезба и изработиха  малки фигурки с елементи на дърворезба, а в работилницата по тапицерство се проведе отборно състезание в класа за  изработване на лека тапицерия на стол. Младите специалисти от 10в и 11в класове, „Полиграфия“, чертаха  разгъвка с графична програма на дизайнерска опаковка и изрязване на плотер.

     В края на събитието всички участници получиха лакомства, а най-добрите в професията получиха оригинална грамота. Във фоайето на гимназията учениците подредиха изложба с изделията на своите съученици, а на благотворителен базар могат да бъдат закупени част от творбите на гимназистите.