Продължете към съдържанието

Деца от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Сеново поздравиха екипа на РУО – Русе в навечерието на Банго Васил

В навечерието на празника Банго Васил (ромската Нова година), наричан още Василица, четиринадесет деца ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Сеново поздравиха началника на РУО – Русе – д-р Росица Георгиева, и нейния екип. Учениците бяха придружени от свои учители и от г-жа Радка Стоева – директор на училището.
Децата и учителите изнесоха интересна програма и поднесоха своите пожелания и наричания за здраве, благоденствие и успехи през новата година. Малките коледари пяха песни, по традиция наричаха за здраве и късмет на стопаните. На трапезата имаше обредна пита, баница с късмети, сладка пита, тиквеник.
Празникът е семеен и се отбелязва на 13, 14 и 15 януари. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика.
Празнуването на Василица е свързано с легендата, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола. По този начин те можели да преминават над пречистващата със силите си вода и да започнат своя нов живот.
Групата пожела на всички да продължават да градят мостове помежду си, да ценят хармонията и разбирателството между всички хора в нашата Родина.
Г-жа Георгиева благодари на децата и техните учители за представената възстановка на ромския обичай Банго Васил и им пожела здраве и успехи в училище.