Продължете към съдържанието

ДЪРЖАВНИ ИЗПИТИ ПО ПРАКТИКА НА ПРОФЕСИЯТА И СПЕЦИАЛНОСТТА В ПГ ПО ТУРИЗЪМ – РУСЕ

От 29.05.2023 г. до 05.06.2023 г. в Учебно- производствения корпус на ПГ по туризъм – Русе, се проведоха Държавни изпити по практика на професията и специалността. На тях се явиха зрелостници, обучаващи се по професия „Ресторантьор“/специалност „Кетъринг“ и специалност „ПОЗХР“, професия „Хотелиер“/специалност „Организация на хотелиерството“, професия „Готвач“/специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ и професия „Хлебар-сладкар“/специалност „Производство на сладкарски изделия“.

На 29 и 30 май 2023 г. се проведе Държавен изпит по практика на професия „Хотелиер“/специалност „Организация на хотелиерството“. Задачата на зрелостниците беше да изтеглят практическо задание и да представят презентация на български език и на английски език. Уменията на учениците се оценяваха от комисия с председател г-жа Радостина Христова- преподавател по професионална подготовка, и членове: г-н Димитър Тошков- преподавател по професионална подготовка, и г-жа Павлинка Господинова- преподавател по английски език.

На 30 и 31 май 2023 г. се проведе Държавен изпит по практика на професия „Ресторантьор“/специалност „Кетъринг“ и специалност „ПОЗХР“. По регламент учениците трябваше да приготвят ястия, които да представят на български език и на английски език. След това да подредят масата по етикет според случая, който организират, и  да сервират своите асортименти. Кулинарните умения на учениците се оценяваха от комисия с председател г-жа Мариела Добрева- преподавател по професионална подготовка, и членове: г-н Петър Атанасов- преподавател по професионална подготовка, и г-н Данаил Илиев- преподавател по английски език. Сред интересните приготвени асортименти бяха: пилешко филе пълнено със спанак, моцарела и сушени домати, сьомга с гриловани зеленчуци, пилешко филе „Рокфорд“ с гарнитура картофено пюре, стек „Хавай“, тарт с лимонов кърд и йоркширски пудинг.

На 2 юни 2023 г. се проведе Държавен изпит по практика на професия „Готвач“/специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“. Учениците приготвиха тристепенно меню, което представиха на презентационна маса. Уменията им бяха оценявани от комисия с председател г-жа Мариела Добрева- преподавател по професионална подготовка, и членове: г-жа Цветелина Петрова- преподавател по професионална подготовка, и г-н Петър Атанасов – преподавател по професионална подготовка. Някои от приготвените асортименти бяха: шницел по виенски, тас кебап, кавърма кебап, пържола със сос пикант, крем Ванилия и реване.

На 5 юни 2023 г. се проведе Държавен изпит по практика на професия „Хлебар-сладкар“/специалност „Производство на сладкарски изделия“.  Гост на събитието беше    г-жа д-р Росица Георгиева – началник на Регионално управление на образованието – Русе. По регламент учениците трябваше да приготвят по един вид тестено изделие и един вид сладкарско изделие. Задачата им беше да приложат естетика и дизайн при оформянето на асортиментите. Кулинарните умения на учениците се оценяваха от комисия с председател г-жа Красимира Бахчеванова- преподавател по професионална подготовка, и членове: г-н Венцислав Харалампиев- преподавател по професионална подготовка, и г-жа Нела Стоянова- преподавател по професионална подготовка. Сред интересните приготвени асортименти бяха: вит тутманик, рогчета със сирене, соленки с кашкавал и сирене, милинки, саварини, меденки, профитероли, торта „Гараш“ и ореховки. Г-жа д-р Росица Георгиева поздрави зрелостниците за знанията и уменията, които са демонстрирали на изпита, и им пожела успешна професионална реализация.

Училищното ръководство поздравява зрелостниците от 12.А, 12.Б, 12.В и 12.Г клас на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“- Русе, за успешно положените изпити и техните учители за начина, по който са подготвили и възпитали учениците си!

Още снимки може да разгледате в галерията ни!