Продължете към съдържанието

МАЩАБНА КАМПАНИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ РУСЕ УЧИ ХОРАТА КАК ДА СПАСЯВАТ ЖИВОТЪТ СИ ОТ ИНСУЛТ

По последни данни на Световната организация за инсулт един от всеки четирима възрастни ще получи инсулт до края на живота си! България от години е на първо място в Европа по смъртност и инвалидизация от инсулт. Всеки ден някой от нас и около нас губи майка или баща, а децата ни – любима баба или дядо.
Но инсултът е лечим, ако се реагира правилно и бързо!

Водени от желанието да работят за доброто на Русе и здравето на неговите жители, представители от фондация „СЪРЦЕ ДО СЪРЦЕ ЗА БЪЛГАРИЯ“ и РУО РУСЕ, заедно с представители от УМБАЛ МЕДИКА, ОБЩИНА РУСЕ и ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ РУСЕ, се обединиха около идеята за провеждане на съвместен проект за осъществяване на здравно-образователна програма „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ за превенция на инсулт на територията на цялата област.

На работната среща присъстваха 120 директори на училища и детски градини от цялата област, където ще се реализира и самата програма.

В рамките на следващите 6 месеца всички начални училища и детски градини от цялата област Русе ще се включат в реализацията на програмата. Предвижда се да бъдат обучени над 7 000 деца , които да предадат жизнено важни знания и умения към 42 000 възрастни ! Това ще положи основите на една по-добра здравна култура и образование за цялата ни общност и ще спаси повече човешки животи от тежките последици на инсулта.
До този момент никоя област в България не е правила такава мащабна кампания и не е изпълнявала толкова целево програма за превенция и лечение на инсулт. Област Русе е първата!

Специални благодарности за г-жа Росица Георгиева, началник на РУО – Русе, която инициира тази кампания и я превърна в реалност за жителите на област Русе. Благодарности и за д-р Росица Кръстева, началник на неврология към УМБАЛ Медика, която се включва с целия си екип и ръководство на болницата към мисията да бъдат информирани хората как да действат в случай на инсулт.

„БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ е здравно-образователна програма, насочена специално към деца от 6 до 10 години и техните семейства, в която всички се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност.
В България програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ стартира през м. април 2021 година. Безценна за този проект е подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и на Българското дружество по неврология. До този момент програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ се осъществи в 71 населени места от 28 български общини, където се обучиха над 11 000 деца и техните семейства, т.е. още над 67 000 възрастни.
През учебната 2022-2023, програмата беше реализирана и в община Русе г. Участваха 14 учебни заведения, 120 учители станаха посланици на програмата и заедно с тях обучихме 1 862 деца, които предадоха животоспасяващите знания и умения към над 11 000 души! През тази учебна година предстои да се включи цялата област Русе.

Реализирането на тази програма ще спаси много животи в област Русе и ще положи жизненоважни знания и умения сред нашата общност в борбата с тежките последици от инсулта!

Защото дори и един живот да бъде спасен от тежките последици на инсулта, си заслужават всички наши усилия!