Продължете към съдържанието

Отбелязване на патронния празник в ПГИУ „Елиас Канети“ – Русе

На 22 април 2024 г. Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ отбеляза своя патронен празник и 141 години от създаването на училището. Учителите и учениците организираха редица събития, които издигат авторитета на елитната гимназия.

В различните инициативи взеха участие всички възпитаници от 8. до 12. клас. Празникът започна в сградата на ПГИУ „Елиас Канети“ с изложба на експонати, свързани с историята на училището – снимков материал, издания на ученически вестници, пишещи и сметачни машини, документи и др. Бяха проведени и представителни изяви на клубовете за извънкласни дейности. Клуб „Критическо мислене“ представи открит урок за Елиас Канети, а клуб „Маркетинг в социалните мрежи“ организира викторина, свързана с живота и творчеството му. Учениците от клуб „Еко-номика“ демонтрираха своята сръчност и изработиха изделия от отпадъчни материали.

Празничният ден продължи с посещения на културни и исторически обекти – къщата на Елиас Канети, Австрийската библиотека в Доходното здание и паметникът на Канети, на който учениците поднесоха цветя.

По-късно в зала „Култура“ се проведе традиционното литературно четене от предварително обявения конкурс за художествена творба на тема: „Да запазим внезапността“. Посланията на младите автори, творили в направленията есе, стихотворение и рисунка, бяха многопосочни и интересни. С рисунките на младите художници бе организирана изложба в гимназията и в зала „Култура“. Всички участниците получиха грамоти и награди.

Празничният ден завърши с богата концертна програма в „Канев център“. На сцената своите таланти разкриха много ученици. Те доказаха, че не са само добри икономисти, а и актьори, музиканти, певци, танцьори. Участието на бивши и настоящи възпитаници продължава традицията гимназията да е училище на поколенията.