Продължете към съдържанието

ПЪРВО МЯСТО ЗА ПГИУ „ЕЛИАС КАНЕТИ“ – РУСЕ НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗЕНИЕ

Финалният етап на Националното състезание по предприемачество „Най-добра бизнес идея“ се проведе от 17 до 19 април 2024 г. в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов.

До националния кръг на състезанието бяха допуснати 24 ученици от Русе, Петрич, Сандански, Бургас, Варна, Видин, Силистра, София и много други  градове. Участниците бяха разпределени по отбори на случаен принцип и генерираха бизнес идеи по зададения казус на тема: „Традиционни български продукти – наследство и иновации“.

ПЪРВО МЯСТО във финалния кръг на Националното състезание по предприемачество за „Най-добра бизнес идея“ бе присъдено на отбор 1 „Синият отбор“ с участието на МЕЛЕК РАСИМОВА – ученичка от ХІІ Б клас, спец. „Банково дело“ с идеята „НОСИИ НА БЪДЕЩЕТО“. Те ще се изработват в кратък срок с помощта на изкуствен интелект. Екипът разработи иновативната идея в рамките на три часа и половина и презентира по много забавен начин като успя да впечатли журито.

Отличените с призови места участници в състезанието бяха наградени с медали за индивидуалното и купи за училищното класиране, грамоти, предметни награди от Община Свищов – партньор на училището-домакин, както и със сертификат, с който се признава оценката Отличен 6.00 за резултат от конкурсен изпит в УНСС за специалност „Предприемачество“.

Организатор на състезанието е Министерство на образованието и науката и Регионално управление на образованието – Велико Търново, със съдействието и подкрепата на катедра „Предприемачество“ на УНСС.  Жури в състав: гл. ас. д-р Силвия Георгиева УНСС – председател; и членове: Юлия Величкова – старши експерт професионално образование и обучение РУО Велико Търново, Румяна Кузева – началник отдел „Образование и младежки политики“ Община Свищов, Пламен Петров – директор „Производствена дейност“ на „Свилоцел“ ЕАД, Славина Николова – докторант УНСС, оцени бизнес идеите и определи победителите сред екипите от ученици.

Поздравления за Мелек Расимова и Анета Ангелова – главен учител и ръководител на ученичката.