Продължете към съдържанието

Седмица, посветена на Стоян Михайловски, в ОУ „Тома Кърджиев“

130-годишнината от написването на текста на химна на българската просвета от Стоян Михайловски в град Русе отбелязахме на 14 април с тържество в Аулата на ОУ „Тома Кърджиев“ – Русе в рамките на седмицата, посветена на делото на бележития български деец и общественик. На събитието присъстваха ръководството на училището, ученици, учители, родители и гости.

Ученикът от VIА клас Кристиан Тодоров разказа в мултимедийна презентация за живота и делото на учителя и просветителя Стоян Михайловски, създател на стиховете в прослава на делото на светите братя Кирил и Методий.

Последва рецитал на ученици от двата шести класа и от VА клас на оригинала на Българския всеучилищен химн, на стихове за българския език, за родната ни реч, за творците на нашата светиня кирилицата.

Продължихме с викторина, посветена на 130-годишнината от създаването на „Върви, народе възродени“. В състезанието участваха два отбора – отборът на VIА клас с капитан Кателина Стефанова и отборът на VIБ клас с капитан Диян Тодоров. Кой отбор да започне пръв, показа жребий. Всеки от участниците по регламент отговаряше на един въпрос, зададен от водещата. Победители бяха и двата отбора. Директорът на училището награди капитаните на отборите със статуетки „Дървото на знанието“, като отправи послание към учениците, както дървото се разлиства и порастват нови клони, така и те да умножават знанията си. Капитаните бяха окичени и със златни медали. Подарена им бе и по една книга.

Кристиан Пасев от VIIА клас разказа за картината на Николай Павлович, репродукцията на която бе направена изцяло със средства, събрани по инициатива на учениците от VIIА клас и техните родители, и под вещото ръководство на техния класен ръководител г-жа Милена Рубчева в знак на съпричастност към 130-годишнината от създаването на  „Върви, народе възродени“.

Продължихме с тематична „жива изложба“ на рисунки, дело на ученици от прогимназиален етап на нашето училище, посветена на делото на Стоян Михайловски. Децата се представяха пред публиката и презентираха какво и защо са нарисували. Картините учениците бяха направили в часовете по изобразително изкуство под менторството на преподавателя по предмета г-жа Юлия Пенкова.

Гвоздеят на събитието бе театралният етюд по главата „Радини вълнения“ от „Под игото“ на Иван Вазов с актьори ученици от двата шести класа, наскоро изучили в часовете по български език и литература едноименното произведение.

Програмата завърши с изпълнение на химна на ОУ „Тома Кърджиев“ в изпълнение на вокалната група под диригентството на преподавателя по музика г-жа Милена Рубчева.

Тържеството бе организирано и реализирано под ръководството на г-жа Анелия Баева и г-жа Анелия Иванова, преподаватели съответно по български език и литература и по английски език в нашето училище.

 

Текст и снимки: ОУ „Т. Кърджиев“