Продължете към съдържанието

„Слово за дела“ – патронен празник на ПГДВА „Йосиф Вондрак“ – Русе

На 5 октомври се навършиха 161 години от рождението на Йосиф Вондрак – патрон на ПГДВА „Йосиф Вондрак“. В гимназията е подредена изложба с документи от историята на гимназията и рисунки на патрона. Актовата зала събра  всички гимназисти и учители, които изгледаха с голям интерес филма „Слово за дела“, създаден през 1983 г. от БНТ – Русе. На екрана оживяха събития и лица от близкото минало, от учебни стаи и работилници, учебна практика и училищни тържества. Особено място беше отделено на патрона на гимназията и дългогодишен директор на Държавното средно столарско училище до 1915 г. Всецяло отдаден на своя занаят, горещо желаещ да предаде знанията и опита си на своите ученици, Йосиф Вондрак проявява изключителна упоритост в стремежа да осигури построяването на сграда за училището. Тя е завършена в началото на учебната 1907/1908 г. и се превръща в една от забележителностите на Русе.

Оценявайки заслугите на Йосиф Вондрак за развитието на столарския занаят и за напредъка на професионалното образование в България, неговите колеги и ученици устройват тържествено честване на 30-годишния му юбилей като преподавател. По този повод той прави дарение от 20 хил. лв. за образуването на фонд на негово име. Целта на дарителя е да поощри издирването, възобновяването и усъвършенстването на „старобългарския стил в областта на мебелировката и вътрешната архитектура на българското жилище“. Капиталът на фонда трябва да се увеличава от суми, отпуснати от държавата, окръжната постоянна комисия, търговско-индустриалните камари, лотарии, дарения и др. Когато достигне сумата 100 хил. лв., от приходите му се учредяват три парични награди за проект на мебели или на цели стаи в български стил. Кандидатите за премии трябва в момента да учат или да са завършили столарски професионални училища в България.

Първият директор на Столарското училище в Русе напуска този свят в София на 2 декември 1934 г. на 73-годишна възраст. По негово изрично желание е погребан в гр. Русе. Днес гробът му не съществува, но делото на живота му – нашето училище – е живо и днес, в 21. век, и наш дълг – на възпитаници, преподаватели и служители, е да поддържаме живи близо 130-годишните му традиции в учението, творчеството и труда.

В деня на празника пред гимназията е вдигнат трикольорът на Република България, до портрета на Йосиф Вондрак гордо се вее знамето на ПГДВА „Йосиф Вондрак“.

 

"" "" "" "" "" ""