Продължете към съдържанието

Спечелен проект „Създаване на демонстрационнa агроекосистемa“ от ПГСС “Ангел Кънчев”, гр. Русе

ПГСС “Ангел Кънчев“- Образцов чифлик спечели проект Създаване на демонстрационнa агроекосистемa в ПГСС “Ангел Кънчев”, гр. Русе“ към НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2024 г.“

Професионална гимназия по селско стопанство “Ангел Кънчев“ е първото професионално училище в България. Основано е през 1865 г. като опитно стопанство, от 1879 година е нисше практическо земеделско училище, а от 1883 г. е средно земеделско училище.

Целта на проекта е създаване на малка модерна учебна екосистема, която да бъде устойчиво запазена, поддържана и съхранена за бъдещо учебно приложение в ПГСС “Ангел Кънчев”. Чрез създаване на модела да се подобри качеството на учебния процес посредством прилагане на практически опит, допълващ теоретичното обучение по специфична професионална подготовка, както при първоначалното изпълнение на дейностите по проекта, така и при бъдещото поддържане на устойчиви резултати.

Парковата площ, прилежаща към ПГСС“Ангел Къмчев“ в квартал Образцов чифлик е част от зона с многофункционално предзначение. Паркът предстои да се обогати с доставка на овощни дървета български сортове: включва закупуване, доставка и засаждане на пет вида овощни дървета – череша, круша, слива, смокиня и ябълка, по три броя от вид, български сортове. Ще бъдат доставени и лози български сортове:  включва закупуване, доставка и засаждане на шест сорта лози по два броя, само български сортове (сортове Ряхово, Приста, Мискет русенски, Русенско без семе, Велика, Зорница).

Ще бъдат засадени 24 многогодишни плодни храста, от четири вида (къпини, касис, цариградско грозде, червена боровинка) по 6 броя, български или традиционни сортове.

Ще създадем билкова градина в лицевата част на площта до алеята с многогодишни традиционни български билки като дейността позволява запознаване на учениците с някои видове, изучаването на които не е включено в учебния план, но които са все по-перспективни за отглеждане в България.

Ще се достави многокорпусен кошер с инвентар. Кошерът ще бъде разположен в източния край на терена и ще служи за обучение на ученици от специалност “Ветеринарен техник”. Добро практическо приложение ще има за предмета  Пчеларство, изучаван в 12 клас.

Ще се засадят декоративни храсти от видовете лигуструм, златен дъжд и майски сняг 80 броя, които ще се засадят шахматно или бордюрно, за радост на природата, учениците и учителите, както и посетителите на парк Образцов чифлик.

Доставката на влечащите рози в саксия ще обогатят разноцветния нюанс на природната забележителност, като покрай тях ще има монтирани нови стабилни пейки, за отдих и вдъхновение, черпени от цялостната красота на природата. Ще се предостави възможност за провеждане на открити уроци с учениците.

Невероятната природа дава възможност за отдих, както на жителите на град Русе, така и на гостите на града, да се насладят на чист въздух, бягство от натоварения градски ритъм, на забързаното ежедневие, да се докоснат до палитрата от ароматина цветните алеи, да отворят сетивата си за музиката на природата – разнообразието на звуци от всякакви мелодии на птици.

Парк Образцов чифлик приветства винаги своите посетители и ученици, с гостоприемство и уют.

Ние сме съхранили и развиваме това невероятно място, където всеки който го посети веднъж, ще се иска да посети отново.