Продължете към съдържанието

СУ „Възраждане“ – Русе отбеляза деня на европейските автори на 27 март 2023 година

СУ „Възраждане“ – Русе се включи в новата европейска инициатива – Ден на европейските автори. Тя се провежда за първи път на 27 март 2023 г., а след това ще се отбелязва всяка година в последния понеделник от месец март, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора.
Този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите и образователния сектор, като се стреми да свърже отново европейските хора с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.
Денят на европейските автори се организира, за да открои литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура, както и като инструмент за индивидуално придобиване на умения, допринасящи за предоставянето на учещите подходящи способи чрез четене да се ангажират с текущи социални и лични предизвикателства.
В СУ „Възраждане“ бяха проведени дейности по чужди езици, като в тях участие взеха ученици от V до VII клас в училището. В литературното четене на тема „Пролет“ бяха представени стихове на български, английски и руски език от Емили Дикинсън, Д. Х. Лорънс, Петя Дубарова, Асен Разцветников, Павлина Йосева, Елисавета Багряна, С. Есенин. Гост на събитието беше г-жа Стела Петкова – представителят на издателство Лонгман-Пиърсън. Тя прочете на учениците откъси от книги на английски език, с които след това проведе и викторина. Атмосферата на събитието беше пролетна.
Проведени бяха и дейности по български език и литература, като учениците от V, VI, VII, X, XI и XII клас представиха пред училищната общност подбрани текстове от класически и съвременни български автори. Петокласниците представиха легендарното ни минало с „Хайдути“ на Христо Ботев. Шестокласниците напомниха за красотата на родното с „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов и „Отечество любезно“ на Иван Вазов. Красотата на вечната любов в баладата „Неразделни“ на Пенчо Славейков представи артистичният екип на седмокласниците. Учениците от Х, XI и XII клас четоха подбрани откъси от текстове на Георги Господинов и запознаха гостите на събитието с личността и творчеството на писателя. Номинацията за международен „Букър“ през март 2023 г. е поредното признание за съвременния български писател Георги Господинов.
""

""

""

""

""

""