Продължете към съдържанието

Флашмоб в Русе, празнуващ танц и приятелство, под егидата на проект „Teachers for SwanZ” по Еразъм+

„Защо 70 танцьори от България, Румъния и Австрия организираха флашмоб?“ – попита Българската национална телевизия в петък следобед, на 3 юни в 17.30 часа, по време на предаването „България в 60 минути”. Ето отговора: дейностите по обучение, преподаване и тренинг, организирани от Националното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” – Русе, проведени по проект „Учители за Z- лебеди”, завършиха с флашмоб с участието на всички участници – учители и ученици. Четирима партньори от три държави бяха представени във флашмоба в Русе, предаван на живо от БНТ: Средно училище по хореография “Флория Капсали” от Букурещ, Гръцкият съюз, със седалище Румъния и балетно студио “Атитюд” от Виена.

Защо? Защото проектът „Teachers for SwanZ“, инициатива, съфинансирана от програма Еразъм+ на Европейския съюз, предлага на участниците от различни училища възможността да се срещат, да работят заедно в семинари и обучителни сесии, да създават общ опит, да подобряват своите умения и представяне в партньорските училища и в региона.

След подобни събития, организирани от Букурещ през май, българският партньор организира втория кръг от обучителни дейности в Русе, между 31 май и 3 юни 2022 г.: сесия за ученици – „Говори, танцувай и учи с мен“ и сесия за учители и инструктори по танци – „Да преподаваме танци заедно”.

Програмата за обучение на учители беше много интересна, насочена не само към учителите и инструкторите по танци, но и към хората, преподаващи други предмети в танцовите училища. Някои от обучителни модули бяха организирани в музеи, в библиотеката, в театъра, показвайки ефективно и приятелско сътрудничество на училището домакин с основните образователни и културни институции на град Русе и областта.

Учителите и инструкторите от всички партньорски организации оцениха високо модулите, представени от българските колеги: “Педагогически предизвикателства и проектно-базирано обучение”, с учителя по английски език Таня Борисова; Работна среща за междуинституционален диалог с Деница Кръстанова, зам.-директор; “Флашмобовете – като изразно средство и съвременна форма на изкуство”, с преподавателите по български танци Радко Прокопиев и Яница Добрева; “Дигитални ресурси за обучение по танци”, с преподаватели по балет Станислава Спасова и Деница Анчева; “Z поколението и техните онлайн образователни навици и нужди” – представяне на доклад и обсъждане на казуси, с Таня Борисова; “Общообразователно и специално образование (как по-специално да се преподават предмети от задължителната подготовка на учениците по танци) – урок по география на Десислава Драганова; “Емоционална интелигентност, жестове, актьорска игра, решаване на проблеми”, с Таня Борисова; “Разказване на истории в театъра”, с Калинка Дошкова.

Но танците бяха навсякъде: Деница Анчева, Станислава Спасова, Яница Добрева и Радко Прокопиев проведоха подгряващите сесии по български танци и балет, организираха уъркшопи по специфични български танци като Право хоро, Ръченица, Дайчово хоро и проведоха няколко репетиции за флашмоб.

На 1 юни, Международният ден на детето, всички ученици взеха участие в посветената на тях сесия „Научи ме на своя танц”, уъркшоп за връстници, в който учениците се учеха взаимно на своите традиционни танци, с ръководител Яница Добрева.

Вечерта беше посветена на гръцките традиционни танци и танцови техники, сесия, проведена с приноса на Юлиан Пирвулеску, Александру и Кристина Спиридон, Андреа Виртопеану, Кодрин Ротару – Диаконеску, Кристина Кириакопулу и Даниел Мокану. Този път главни герои бяха преподавателите по танци и ученици от Гръцкия съюз на Румъния, сдружение, представляващо граждани от Румъния с гръцки произход. Бяха представени танцови стъпки, специфични за различни гръцки танци от Македония, Йонийските острови и други региони и, разбира се, всички участници – ученици и учители от трите страни – станаха за два часа най-добрите гръцки танцьори.

Друг изключително ценен момент беше концертът, предложен от българския екип, съчетал инструментална музика, балет и български танци в изпълнение на ученици на Националното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” – Русе.

Последния ден, след като получиха удостоверенията за участие от директора на училището Мария Дуканова, всичките 70 участници се събраха на централния площад на града, където екипът на БНТ беше готов за прякото предаване. Публиката стана свидетел на 13-минутно шоу, флашмоб – съчетаващ балет и българско Дайчово хоро. За финал всички участници танцуваха сиртаки.

 

Можете да видите част от флашмоба тук: Защо 70 танцьори от България, Румъния и Австрия организираха флашмоб? – Българска национална телевизия (bnt.bg)

 

Без думи, танцувайки заедно, децата и учителите изразиха своето послание за сътрудничество и приятелство, за уважение към нашето общо европейско културно наследство и ценности.

" " " " " " " " " " " " " " " "