Продължете към съдържанието

ЧЕТИ С МЕН 16 април 2022 година ( събота)

СУПНЕ „Фридрих Шилер“ – Русе, Училищното настоятелство към
СУПНЕ „Фридрих Шилер” и Регионално управление на образованието – Русе
ОРГАНИЗИРАТ:
традиционния празник на четенето и книгата, посветен на Международния ден на книгата, 300 години от рождението на Св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска” и 130 години от създаването на „Химн на светите братя Кирил и Методий“ от Стоян Михайловски в Русе,

ЧЕТИ С МЕН
16 април 2022 година ( събота)

ПРОГРАМА
1. Откриване на Празника – 9,00 – 9,15 ч.

2. Ателие: Първи роман
„Хлебарката“ – представяне на новия роман на Венелина Соколова, ученичка от XIА клас в СУПНЕ „Фр. Шилер“ (с Нели Пигулева, редактор; Марияна Георгиева, старши учител по БЕЛ; за ученици от VIII – XII клас)

3. Ателие: Дискусионен клуб – «Напред! Науката е слънце!»
Дискусия за ролята на науката в живота на личността и общността през 21. век. Посвещава се на 130 години от създаването на текста на „Химн на светите братя Кирил и Методий“ от Стоян Михайловски (за ученици от IX – XI клас; с главен учител Николай Чакъров)

4. Ателие: „Словото остава”
Представяне на конкурсни текстове – есета, разкази и стихове, спечелили награди на национални и регионални конкурс. Посвещава се на 130 години от създаването на „Химн на светите братя Кирил и Методий“ от Стоян Михайловски (за ученици от V – XII клас; със старши учител Цецка Маркова – Енчева)
5. Ателие: „Моят приказен герой“
Представяне на любим приказен герой чрез костюм и/или кратка драматизация на епизод от приказка. Посвещава се на Международния ден на книгата (за ученици I – VI клас; със старши учител Кръстина Иванова)

6. Ателие: „Четете и знайте, което е известно за Вашия род и език”
Калиграфско ателие за изписване на цитат от „История славянобългарска” и предствяне на предварително изготвени проекти на съвременни издатели на страница или корица на „История славянобългарска” през 21. век. Дейностите имат конкурсен характер. Посвещава се на 300-годишнината от рождението на Св. Паисий Хилендарски и 260-годишнината от написването на „История славянобългарска” (за ученици от VII – XI клас; със старши учител Галина Панова)

7. Ателие: „ Прочети и нарисувай”
Прочит и илюстрация по избрана басня (за ученици от I – III клас; със старши учител Татяна Маринова)

8. Ателие: „Проучи и разкажи”
Създаване на интерактивна книжка за живота и делото на Стоян Михайловски. Посвещава се на 130-годишнината от от създаването на „Химн на светите братя Кирил и Методий“ от Стоян Михайловски (за ученици от IV – V клас; с главен учител Даниела Станева)

Забележка:1. Всички ателиета започват работа в 9, 30 часа
2. При възможност ще бъде организирано ателие „Комикс урок” за ученици V – VII клас с Николай Маринов